Leuke dingen doen

Leuke dingen doen, boost je geluksgevoel. 

Plezier, genot en lust zijn de simpelste, makkelijkst verkrijgbare manieren om een geluksgevoel op te wekken. Het ‘brain reward system’ in onze hersenen stimuleert de vrijgave van dopamine, een neurotransmitter die zorgt voor een gevoel van beloning. Maar dit systeem heeft ook nadelen! Zo leidt overstimulatie van het 'brain reward system' tot gewenning, waardoor de gewenste boost na een tijd uitblijft. Het wegvallen van dopamine kan een gevoel van leegte achterlaten en je enkel op je eigen genot richten, kan negatieve sociale gevolgen hebben.  

De uitwerking van het genotssysteem hangt ook samen met onze verwachtingen (vanuit onze vorige ervaringen). Hoe meer je verwacht, hoe minder heftig het genot is dat je eraan ontleent. Dit kan verklaren waarom geld niet blijvend gelukkig maakt: je went eraan! Uiteraard maakte armoede ook niet blij. Maar eens je voldoende geld op je rekening hebt staan, kan het bedrag op zich je niet meer gelukkig maken. Je kan het wel in de vorm van nieuwe ervaringen* omzetten in geluk. Daarvan verwacht je nog niets, net daarom betekenen ze alles.

Plezier, genot en lust wekken dus een kortstondige geluksbeleving op, wat van tijd tot tijd zeker geen kwaad kan. Doch spreken wij voor het diepere geluksgevoel een ander systeem aan, het ‘default mode network’ genaamd. Dit systeem is gesitueerd in de cortex van onze hersenen en is actief in rusttoestand. Het staat toe los te laten, te ontspannen. Meditatie kan dit systeem activeren.

 

*Waarom ervaringen ons gelukkiger maken dan bezittingen:

Materiële objecten bouwen onze ego’s, maar ervaringen bouwen ons karakter. Aan spullen raak je gewend. Aan de hand van je ervaringen groei je als mens. Bovendien bouw je ook mooie herinneringen op, waaraan je met vreugde kan terugdenken.

En... van dagjes uit, vakanties, avondjes in de kroeg geniet je meestal niet alléén, en van je spullen vaak wel. Mensen zijn over het algemeen sociale wezens en hebben nood aan contact.

 

Meer lezen over geluk? Klik op onderstaande link.