Intiem geweld / partnergeweld

Intiem geweld kan iedereen overkomen. Het komt voor in verschillende vormen, waaronder psychisch geweld, fysiek geweld, seksueel geweld en financieel geweld.

Intiem geweld is geweld gepleegd door een naaste, iemand met wie je een intieme band hebt: een (ex-)partner, ouder, familielid of vriend.

Partnergeweld is naast kindermishandeling een van de meest voorkomende problemen in onze samenleving.

Partnergeweld is iets wat meestal langzaam een relatie binnen sluipt. Vaak duurt het even voor je beseft dat je in een gewelddadige relatie zit. In veel relaties is er sprake van een geweldsspiraal. Naarmate het geweld vaker voorkomt, wordt de bedreiging en de mate van mishandeling steeds ernstiger en heftiger. In dat geval wordt het dan ook lastiger om de spiraal van geweld te doorbreken.

Er is vaak sprake van controle en dwang (intieme terreur). Intieme terreur is een bijzonder ernstige vorm van intiem geweld waarbij het risico op overlijden groter is. Elke week (!) sterft zowel in België als in Nederland iemand (meestal vrouwen) ten gevolge van huiselijk geweld wat vaak achteraf te typeren is als intieme terreur.

Als iemand slachtoffer is van intieme terreur, dan kan hij of zij door het opgelopen trauma vaak niet de nodige stappen zetten om uit het geweld te komen. Hierdoor kunnen slachtoffers dus heel moeilijk loskomen van een dergelijke destructieve relaties. Het is heel belangrijk om de nodige steun te krijgen en de hulpverleningsinitiatieven te kennen die voorhanden zijn.

Denk jij in een gewelddadige relatie te zitten? Bezoek dan zeker onderstaande website "partnergeweld herkennen" door op de button te klikken.

Boekentip: