Psychisch en/of emotioneel misbruik

Emotioneel en/of psychisch (waaronder narcistisch) misbruik is een onderschat en vaak miskend probleem.

Mensen met een persoonlijkheidsstoornis als narcisme en psychopathie zijn in de maatschappij (zelfs door professionals, getraind in de psychiatrie) moeilijk te herkennen omdat hun gedrag als normaal overkomt. 

Zelfs voor hun slachtoffers (mensen die het dichtst bij hen staan) duurt het vaak jaren vooraleer zij effectief beseffen wat werkelijk speelt. Meestal voelen zij wel dat er 'iets' niet klopt, maar hebben ze niet de kennis om te beseffen dat zij psychisch mishandeld worden. Dikwijls denken zij zelfs dat de fout bij zichzelf ligt, vooral omdat de ander (narcist of psychopaat) meester is in manipulatie en projectie. Wanneer zij uiteindelijk toch inzien dat het probleem bij de ander ligt, blijft het moeilijk te erkennen dat diegene van wie zij zo intens houden, een persoonlijkheidsstoornis kan hebben die hen psychisch schaadt. 

Emotioneel en/of psychisch (waaronder narcistisch) misbruik laat diepe sporen na. Psychisch misbruik maakt je een 'gevangene'. Slachtoffers houden vaak heel lang vol, net omdat de daders mensen zijn van wie zij houden. Leven met iemand die lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis zoals bijvoorbeeld narcisme of psychopathie is bijzonder stressvol en destructief. Het leidt dikwijls tot trauma en PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) omdat de aanhoudende stress de hersenen ernstig kan beschadigen (meer info zie pagina over stress). In geval van narcistisch misbruik spreken we ook wel van NSS (Narcistisch Slachtoffer Syndroom), hoewel deze benaming niet officieel werd opgenomen in de DSM (het Handboek voor de classificatie van psychische stoornissen).

Onderstaande symptomen komen vaak voor bij slachtoffers van emotioneel en/of psychisch misbruik:

- intens gevoel van eenzaamheid

- hopeloosheid

- het gevoel 'gevangen' te zijn, geen uitweg zien

- emotionele uitputting (burn-out)

- depressie

- innerlijke onrust, chronische stress

- angst, paniekaanvallen

- laag zelfbeeld, onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen

- schuldgevoelens (*extra info zie button onderaan) 

- piekeren

- aanhoudende nachtmerries

- het gevoel zichzelf kwijt te zijn

- woede

- twijfel

- concentratiestoornissen

- verslavingsgevoelig zijn

Dit zijn de meest voorkomende symptomen. Uiteraard is elk individu uniek en reageren wij allemaal op onze eigen manier op psychisch misbruik. Herken jij je in één of meerdere van deze symptomen, aarzel dan niet professionele hulp op te zoeken. Overweldigende negatieve gevoelens tasten de kwaliteit van je leven ernstig aan! Sta de dader niet toe je leven verder te verzieken. 

De allereerste stap naar herstel is beseffen dat de persoon van wie jij houdt een persoonlijkheidsstoornis heeft en dat hij/zij niet zal veranderen. Deze stap is vaak de allermoeilijkste stap. Niet zelden zijn slachtoffers hoog sensitieve mensen, die blijven hopen, die soms blijven liefhebben ondanks alle ellende. Mijn advies: kennis geeft in dit geval echt kracht. Doe zoveel mogelijk kennis op over persoonlijkheidsstoornissen als narcisme en/of psychopathie om hun gedrag te kunnen kaderen.  

Twijfel je of je effectief te maken hebt met iemand met een persoonlijkheidsstoornis? Een tip: wanneer jij je slecht voelt bij één individu en bij al de rest goed, dan is dit een indicator dat het wel degelijk aan dat individu ligt. Niet aan jou! Wat soort persoonlijkheidsstoornis er dan speelt, is in feite onbelangrijk. Het feit dat iemand je (herhaaldelijk) pijn doet, jouw behoeften en gevoelens negeert, is genoeg om je conclusies te trekken.

Als iemand een gebrek aan inlevingsvermogen toont, als iemand systematisch zijn eigen noden voor die van jou zet, als je zegt wat jouw emotionele noden zijn en deze compleet genegeerd worden, als je voortdurend vernederd of gekleineerd wordt, dan is dit NIET GOED! Dit soort gedrag typeert een gewelddadige* relatie. Of dit dan een sociopaat, borderliner, narcist of psychopaat gaat, maakt absoluut niets uit! Wat wel uitmaakt is dat jij mishandelt wordt en uit deze shit weg moet om op een gezonde manier verder te kunnen met jouw leven.

*Ook wanneer het enkel om emotioneel misbruik gaat, spreken we over geweld. Psychische mishandeling kan zeer ernstige gevolgen hebben (waaronder zelfmoord van het slachtoffer).

Zie ook de pagina over moeilijke mensen.

De tweede meest belangrijke stap is de relatie met de dader (de persoon met de narcistische of psychopathische persoonlijkheidsstoornis) stop te zetten. Contact behouden, resulteert steeds in het aanhouden van het misbruik. Nogmaals, hij/zij zal niet veranderen. Korte periodes van 'beterschap' zijn nep en kosten de narcist/psychopaat erg veel energie, waardoor het misbruik alleen maar erger zal worden en nog meer schade zal aanrichten. 

Herstellen van emotioneel en/of psychisch misbruik kost dikwijls veel tijd. EMDR is de meest aangewezen therapievorm om goed te helen. Daarnaast kan meditatie een belangrijke ondersteuning zijn op je weg naar herstel. Hieronder vind je een geleide meditatie speciaal ontworpen om je herstel te begeleiden. Voor het beste resultaat is herhaling noodzakelijk (via herhaling bereiken we het onderbewustzijn).

Nood aan steun en troost? Word lid van onze groep op Facebook https://www.facebook.com/groups/718396345570180/?source_id=227712831120324.

De groep is veilig en besloten, enkel voor slachtoffers. Je kan er terecht om je hart te luchten of om informatie te verkrijgen. Een aanrader wanneer je aan het begin van je herstel staat. 

Een zeer waardevolle video om te bekijken als je twijfelt of jij al dan niet slachtoffer bent van emotioneel en/of psychisch misbruik:

*Schuldgevoelens: