EMDR (Eye Movement Desensitization & Reprocessing)

Wat is EMDR?
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een van de meest effectieve manieren om psychische problemen bij de wortel aan te pakken. EMDR werkt snel en goed. Het werd aanvankelijk vooral gebruikt om trauma's aan te pakken, maar ondertussen werd wetenschappelijk bewezen dat deze therapie ook zeer doeltreffend is om in zetten bij foutieve overtuigingen (laag zelfbeeld), angst, rouw, burn-out, ...
EMDR is een vorm van therapie waarbij bilaterale stimulatie* gebruikt wordt, terwijl de cliënt aan een minder aangename herinnering (of overtuiging) terugdenkt. Het doel is om negatieve gedachten, angst, stress, spanning en piekeren te verminderen of te desensibiliseren.
*bilaterale stimulatie gebeurt via oogbewegingen, tactiele stimulatie (aanrakingen) of geluidsstimulatie.
EMDR kan psychische pijn snel verlichten. Maar het werkt niet bij iedereen even snel en/of even effectief. Soms is herhaling nodig. Over het algemeen zal er blijvend resultaat merkbaar zijn na een 4 à 5-tal sessies.
Aan het opstarten van therapie gaat steeds een intakegesprek vooraf, waarbij gekeken wordt welke coaching of therapie het meest geschikt is bij de persoon in kwestie.
Bij Tomorrow Mind wordt steeds gewerkt met EMDR omdat het daadwerkelijk resultaat geeft. Bovendien heeft Tomorrow Mind haar eigen methode ontwikkeld om de complete innerlijke rust te verankeren.
“De snelheid waarbij verandering optreedt tijdens EMDR spreekt de traditionele opvatting van tijd tegen die nodig zou zijn voor psychologische heling. Shapiro heeft elementen geïntegreerd van verschillende therapeutische stromingen in haar protocollen waardoor EMDR toepasbaar wordt bij een verscheidenheid aan klinische populaties en toegankelijk wordt voor clinici met verschillende oriëntaties” Bessel A. van der Kolk, MD
Hoe werkt EMDR?

EMDR maakt gebruik van de aangeboren capaciteit van ons brein om moeilijke levenservaringen te verwerken. Het informatieverwerkingssysteem van de hersenen kan geblokkeerd raken als gevolg van een overweldigende gebeurtenis en/of ervaring (trauma's). EMDR stimuleert in dat geval het verwerkingsproces van de hersenen.
Hoewel de effectiviteit van de methode wetenschappelijk werd bewezen, is men nog steeds niet zeker van de verklaring waarom de methode wel degelijk werkt.
Eén van de meest aangenomen verklaringen vergelijkt EMDR met de REM-slaap, waarbij er ook oogbewegingen plaatsvinden. Tijdens de REM-slaap worden de ervaringen en gebeurtenissen van de afgelopen dag verwerkt. Tijdens deze verwerking wordt nieuwe informatie aan oudere geheugennetwerken in de hersenen gelinkt. Na verwerking worden zij opgeslagen in het langetermijngeheugen.
EMDR brengt neurobiologische mechanismen op gang die de verwerking van niet-natuurlijk-verwerkte ervaringen op gang brengen.
Zelf EMDR toepassen
De vlindermethode (butterfly hug methode) is onderdeel van de EMDR therapie en maakt gebruik van tactiele stimulatie. Het is iets wat iedereen zelf kan doen en het is volkomen veilig.

Hoe?
- Kruis je armen over je borst.
- Plaats je handen onder het sleutelbeen (dus linkerhand onder rechter sleutelbeen, rechterhand onder linker sleutelbeen).
- Zorg dat je vingers zo verticaal mogelijk zijn, en begin afwisselend te tikken.
- Het tikken gebeurt afwisselend links en rechts op een zelf gekozen tempo.
- Doe je ogen dicht en blijf met je handen afwisselend tikken.
- Doe dit enkele minuten of tot je helemaal ontspannen bent.
Je kan dit in combinatie met een meditatie doen voor het beste resultaat, maar je kan het ook tussendoor doen bij stress.