Geluk

Belgen blijken niet zo gelukkig. Volgens het World Happiness Report van de Verenigde Naties staan wij op de 16de plaats, na landen als Nederland en Costa Rica. We slikken met z'n allen antidepressiva en het aantal zelfmoorden is op zijn minst gezegd zorgwekkend.

Wat is geluk eigenlijk?

Er is geen eenduidige definitie van geluk. Het gaat om een gevoel. Voornamelijk het gevoel dat we tevreden zijn met wat we hebben. Geluk is vooral een kwestie van met de juiste houding in het leven staan.

De maakbaarheid van het geluksgevoel is relatief beperkt. Ongeveer 50% is genetisch bepaald, 10 % is door je omgeving bepaald.

We denken te vaak dat geluk voortkomt uit zaken als een nieuwe auto, opslag, mooie kledij, enz. Maar het effect van het verwerven van dit soort zaken ebt snel weg.

Gelukkige mensen hebben doorgaans een uitgebreid sociaal netwerk, maar leggen ook vaak contact met onbekenden. Ze doen ook vaker onbaatzuchtig iets voor een ander. Ze voelen weinig tijdsdruk, slapen genoeg, zijn actief of sportief. Ze mediteren en staan dankbaar, open en nieuwsgierig in het leven. Ze hebben een duidelijk levensdoel.