Beweging

Bewegen reduceert stress.

Hoe? Je lichaam komt tot rust dankzij een goede doorbloeding, een aanvoer van zuurstof in je cellen en de afvoer van afvalstoffen. Maar vooral: bij het sporten worden chemische stoffen opgewekt (waaronder endorfine, dopamine, serotonine, BDNF) die voor het herstel van de hippocampus zorgen (een deel in de hersenen wat bij chronische stress beschadigd wordt, en zo niet meer instaat is voor het afremmen van negatieve emoties).

 

Resultaat? je humeur en gevoelens van welbehagen verbeteren en het aandachtssysteem krijgt een boost, het effect van cortisol (stresshormoon) wordt geneutraliseerd.

De toename van BDNF als gevolg van sporten is bij velen niet tot nauwelijks bekend, maar zeker de moeite waard om meer over te weten. BDNF staat voor Brain Derived Neurotrofic Factor. Deze stof speelt een cruciale rol bij het herstelproces in het brein, vooral de hippocampus. Vandaar het belang van bewegen om te herstellen van een burn-out of depressie.

Gaan én blijven bewegen in het kader van herstel van je hersenfuncties is essentieel. Maar hoe lang moet je dan bewegen? Hoe vaak en hoe intensief? hieronder vind je alvast enkele tips:

- Beweging waarbij je hartslag nauwelijks stijgt (zoals slenteren en rustig fietsen) helpt helaas niet om de extra productie van BDNF en andere groeistoffen voor je hersenen in gang te zetten.

- Té vaak en té intensief sporten werkt ook weer averechts. Dat veroorzaakt namelijk een toename van de stresshormonen adrenaline en cortisol, en die toename wil je juist voorkomen.

Wat dan wel?

3 keer per week 20 à 30 minuten onafgebroken intensief* bewegen is voldoende om je beter te gaan voelen.

*intensiviteit: net genoeg om nog te kunnen praten, maar niet meer te kunnen zingen = matig intensief.

Welke sporten komen in aanmerking?

Stevig wandelen (aan een tempo van minstens 5 km/u) op de loopband of in de natuur, zwemmen, de trap nemen, stevig fietsen of spinning, dansen, rustig joggen, ...

Heb jij een schop onder je kont nodig om te beginnen met bewegen? Tomorrow Mind helpt je graag.

Begin met bewegen samen met je persoonlijke coach! Klik op link hieronder.