Meer info over depressie

 

De cijfers rond depressie zijn even onrustwekkend als die rond burn-out. Wereldwijd hebben ruim 350 miljoen (!!!) mensen een depressie. Maar liefst 1 op 7 Belgen wordt in zijn leven depressief. Het grote verschil is wel dat op depressie nog steeds een zeker taboe rust. De meeste mensen begrijpen simpelweg niet wat de ziekte inhoudt. Een depressie is geen mentaal dipje! Het is het gevolg van een complexe samenloop van factoren en een langdurige blootstelling aan stress. Soms ligt een traumatische gebeurtenis aan de basis. Bijvoorbeeld een echtscheiding of verkeersongeluk. Maar vaak gaan mensen zo lang onder leed gebukt, dat een kleine - ogenschijnlijke onschuldige - gebeurtenis de spreekwoordelijke druppel kan betekenen. Een depressie legt een zware hypotheek op je leven. Het legt je volledig lam. Niets interesseert je nog. Niets bezorgt je nog vreugde. 

 

Zijn pillen de oplossing? Wereldwijd worden massaal veel antidepressiva geslikt. Ze hebben zeker hun nut, maar uiteindelijk ben je meer gebaat met een goede behandeling. Pillen zijn slechts goed ter ondersteuning.

 

Wat helpt dan wel? Het is wetenschappelijk bewezen dat Mindfulness zeer goede resultaten geeft. In onze coaching komt Mindfulness dan ook aan bod. Daarnaast is het belangrijk om er een gezonde levensstijl op na te houden (gezonde voeding, voldoende slaap en beweging zijn onontbeerlijk in je strijd tegen depressie). 

 

Tip: laat zeker je bloed onderzoeken. Dikwijls hebben mensen met een depressie tekorten aan bepaalde vitaminen.