Meer info over burn-out:

 

Het lijkt een hype. Overal duiken mensen op met burn-out klachten. Hoe komt dat? Is burn-out een moderne ziekte? Ja en neen. Het is zo dat wij sinds de introductie van de PC steeds vaker ons hoofd gaan gebruiken. We hebben allemaal een voltijdse veeleisende job, dikwijls kinderen en daarnaast nog het huishouden. We nemen te weinig ontspanning en razen door het leven. Dat alles bezorgt ons stress. Op het werk worden te hoge eisen gesteld, waaraan wij niet meer kunnen voldoen. Dan ligt een burn-out op de loer. Toch moet de ziekte vroeger al bestaan hebben. Shakespeare gebruikte de term 'to burn out' in zijn poëzie. Er zijn nog beschrijvingen gevonden van vroeger, waaruit we kunnen afleiden dat mensen opgebrand waren. Maar er plakt echt pas een naam op sinds 1974.

 

Tegenwoordig wordt de diagnose vaker gesteld omdat we ondertussen meer over de ziekte weten dankzij wetenschappelijk onderzoek. We herkennen de symptomen en kunnen deze behandelen. Het is belangrijk om op tijd aan de alarmbel te trekken, want burn-out is een serieuze aandoening met ernstige gezondheidsrisico's: van hart- en vaatziekten, diabetes, reumatoïde artritis tot kanker.

 

Hoewel ondertussen wel al geweten is dat burn-out niet te onderschatten valt, wordt er nog weinig gedaan om het te voorkomen. Schrik niet, maar we hebben het over honderdduizenden mensen die met het probleem kampen. Je staat dus niet alleen.