GEZONDE VOEDING

Een evenwichtige en gevarieerde voeding is essentieel voor een gezond lichaam én brein.

Onze hersenen zijn een orgaan zoals een ander. Ze worden onderhouden door moleculen afkomstig uit onze voeding. Gezonde voeding draagt bij tot gezonde hersenen. Wie psychische problemen wil vermijden of verlichten, doet er dus goed aan om ook zijn voeding aan te passen.

Mentale problemen zijn hersenaandoeningen. Het is een biologisch feit. Wanneer mensen zeggen dat het 'tussen de oren zit', begrijpen ze vaak niet dat dit letterlijk het geval is, niet figuurlijk. 

Onze geest en onze hersenen zijn geen twee aparte dingen. Raken er hersencellen beschadigd (door ongezonde voeding, chronische stress, enz.), dan raken gevoelens, gedrag en stemming in de war. Daarom is het ontzettend belangrijk om te weten wat onze hersenen nodig hebben om gezond te blijven (of opnieuw te worden).

Ons brein is voor zijn functie helemaal afhankelijk van wat er van buiten (via de zintuigen, andere mensen, omgeving, voeding) gevraagd of aangeboden wordt. Naast het stimuleren van het brein (door muziek, meditatie, knuffels, uitdagingen, enz.), speelt een gezond eetpatroon een gigantische rol.

De huidige vet- en suikerrijke voeding maakt de hersenen slechter werkzaam en zorgt voor depressies, psychoses, geheugenverlies, intellectuele aftakeling en dementie.

Wanneer wij vasthouden aan het overmatig consumeren van suiker, alcohol, zout, verzadigde vetten, fastfood en dergelijke, brengen wij onze hersenen schade toe. Hoe? Bij de omzetting ontstaan bijproducten als vrije radicalen die bijdragen aan neurologische schade en vernietiging van de hersenen. Om deze vrije radicalen te neutraliseren, moeten we méér antioxidanten opnemen dan vrije radicalen. Antioxidanten die via gezond eten het lichaam binnenkomen maken vrije radicalen onschadelijk, en dragen zo bij aan de bescherming van het hersenweefsel.

Welke voeding bevat antioxidanten? Antioxidanten zitten vooral in groenten en fruit. Voornamelijk in bessen, noten, pure chocolade, kruiden, bladgroenten en kurkuma. 

Vitamines en mineralen spelen eveneens hun rol. Voornamelijk vitamine C, B1, B6 en B12, E, zink, jodium, selenium, liponzuur, Q10 en ijzer dragen hun steentje bij. Daarnaast stimuleren omega-3 vetzuren de groei van de hersenen. Visolie verhoogt ook het serotonine niveau, een neurotransmitter die onder meer onze stemming bepaalt. Visolie is zo belangrijk omdat het de vetzuren EPA en DHA bevat. Deze zijn belangrijke bouwstenen voor goed werkende hersenen. EPA verbetert onder meer de hersenwerking. DHA houdt de celstructuur in stand en verhoogt het niveau van de neurotransmitter acethylcholine, die een essentiële rol speelt in het leervermogen en het geheugen. 

Concreet: welk soort voedingspatroon zorgt voor gezonde hersenen?

Een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon waarin groenten (vooral groene bladgroenten: spinazie, sla, andijvie, snijbiet, boerenkool, postelein, waterkers en zuring maar ook broccoli en rode biet, peulvruchten zoals sojabonen) en fruit (vooral blauwe bessen en avocado) centraal staan. Vul aan met noten (vooral walnoten), vette vis (makreel, haring of zalm), schaal- en schelpdieren, volkoren producten (zilvervliesrijst, volkoren pasta, havermout, enz.), water of groene thee in plaats van frisdrank, pure chocolade, olijfolie, gefermenteerde producten (yoghurt, kefir, kimchi), diverse zaden (hennepzaad bevat omega 3-, omega 6- en omega 9-vetzuren in precies de goede verhouding voor opname in het lichaam), eieren en kruiden (vooral kurkuma, rozemarijn).

Het Mediterrane dieet is een hersenvriendelijk eetpatroon. Dit voedingspatroon is gebaseerd op de voeding van de bewoners van de landen rondom de Middellandse Zee. Het is rijk aan vis, fruit, gedroogde vruchten (zoals dadels en vijgen), peulvruchten en olijfolie. Een Mediterraan dieet bevat veel gezonde vezels en antioxidanten en weinig verzadigde vetten. 

Wat moet je ABSOLUUT vermijden?

M.a.w. welke voeding zorgt voor hersenschade?

- gluten 

- verzadigde vetten zoals dat in gebak, snoep en snacks

- suiker (wetenschappers beschouwen suiker als een van de drie ‘witte gifbronnen’, samen met zout en geraffineerde bloem) 

Noot: het vermijden van suiker lijkt makkelijk, gewoon geen suiker toevoegen zou je denken, maar het grote probleem hier is dat de voedingsindustrie in onze plaats beslist en overal suiker aan toevoegt. Het wordt onder andere toegevoegd aan brood, gehakt, pesto, diepvriesgroenten, tomatenpuree, geconserveerde augurken, muesli, vegan en light producten, vleeswaren, ... Zelfs babyvoeding (hoe walgelijk is dat?!) Zo wordt het uiteraard extreem moeilijk om suiker te gaan vermijden. Enkel door steeds etiketten te vergelijken, kan je je suikerinname limiteren. Let ook op voor glucose- en/of fructosestroop, maltodextrine en dextrose, schuilnamen van suiker, en dus even schadelijk. Waar op letten op het etiket? Bij de voedingswaarde van je product kan je aflezen hoeveel suikers, waarvan toegevoegde suikers, er per 100 g werden toegevoegd. Mik op 0 g, je zal zien wat voor een krachttoer winkelen zo wordt!

Een volwassene zou niet meer dan 25 gram suiker, zo'n zes theelepels per dag, mogen gebruiken, deze hoeveelheid is inclusief de suikers uit fruit (fructose). Natuurlijke suikers uit groentes tellen niet mee, hiervan mag je onbeperkt eten. 

Suiker werkt verslavend. Het activeert het beloningssysteem in je hersenen op eenzelfde manier als cocaïne en nicotine dat doen. Als je suiker eet krijg je direct een goed gevoel, waardoor je ervan blijft eten. Maar langzaam maar zeker tast suiker de structuur van de hersenen aan en remt de ontwikkeling van bepaalde gebieden in de hersenen af. Suiker is een gif!

- zoetstoffen als aspartaam ​​en sacharine (vele voedingsstoffen met het label 'light' bevatten deze schadelijke stoffen) 

mononatriumglutamaat (MNG) is een extreem geconcentreerd zout dat de voedingsindustrie gebruikt als conserveermiddel en om de smaak en geur van voedingsmiddelen te verbeteren (zit in verpakte en ingeblikte voedingsmiddelen).

- zout

- geraffineerde bloem (bewerkte zetmeelrijke producten zoals witbrood, witte rijst, pasta, couscous, wraps, beschuit en bloem doen hetzelfde als suiker)

- alcohol

 

Hulp nodig om de transitie naar gezonde voeding te maken?

Onze coach begeleidt je graag naar een gezonde levensstijl, op elk gebied.

Je mag ons ook altijd een vraag stellen via Messenger op onze Facebook pagina of e-mail (info@tomorrowmind.be).