Positieve psychologie

Positieve psychologie is reeds meermaals anders omschreven, misschien net omdat het zo ontzettend veel omvat. In de psychologie wordt gesteld dat het de wetenschappelijke studie is van wat het leven de moeite waard maakt. (Peterson, 2008) In feite bestudeert de positieve psychologie menselijke gedachten, gevoelens en gedragingen, waarbij de focus op de sterktes ligt in plaats van de zwaktes (het positieve in plaats van het negatieve).

Positieve psychologie richt zich op:

- positieve ervaringen (geluk, vreugde, inspiratie, liefde, hoop, ...)

- positieve eigenschappen (veerkracht, optimisme, dankbaarheid, zelfvertrouwen, (zelf)compassie, ...)

Positieve psychologie wordt met succes ingezet bij het herstellen van depressie, burn-out, PTSS, ... Uiteraard steeds in combinatie met betreffende therapie.

Het zorgt voor balans in je leven en dit op een vrij eenvoudige manier.

Hoe verwerf je de positieve eigenschappen die je helpen? Aan de hand van aandacht, oefeningen en herhaling. Alles wat je aandacht geeft, groeit!

Tijdens onze coaching sessies zetten we onder andere positieve psychologie in ter ondersteuning.

De wet van aantrekkingskracht lijkt een tak van de positieve psychologie. De focus bij de wet van aantrekkingskracht lijkt op het eerste zicht eerder op 'denken' en 'willen' te liggen. Soms wordt inderdaad vergeten dat hard werken, moeite of opoffering ook nodig zijn om je doel(en) te bereiken. Toch is de wet van aantrekkingskracht geen onzinnig iets. Het draait immers om focus en intentie.

De wet van aantrekkingskracht gaat er net als positieve psychologie om dat jij leert te focussen op de dingen die jij graag wil bereiken (in plaats van te focussen op wat je niet meer wil). Door na te denken over wat je wil, ga je makkelijker de nodige stappen zetten om uiteindelijk het gewenste resultaat te bereiken.

Iedereen gelooft natuurlijk wat hij wil, maar de wet van aantrekkingskracht is wel degelijk gebaseerd op een natuurkundig verschijnsel: mensen, dieren, natuur, het universum, noem maar op, alles bestaat uit energie en zendt trillingen uit. We staan energetisch continu in contact met elkaar én met het universum, het oneindige veld van energie.

Volgens de wet van aantrekkingskracht worden de vibraties die jij uitzendt, op dezelfde frequentie teruggekaatst. Je trekt aan wat je uitzendt. Dat wil zeggen, dat gelijksoortige trillingen elkaar aantrekken. Zet bijvoorbeeld twee gitaren in een ruimte. Als je een snaar aanraakt, dan gaat de snaar van de andere gitaar mee resoneren. 

Te mooi om waar te zijn? De nieuwste wetenschappelijke inzichten vanuit de kwantumfysica wijzen er alvast op dat deze ontastbare wet wel eens waar kan zijn!

Toch te nuchter? Bekijk de toepassing dan als een gestuurde en doelbewuste verbinding tussen intentie en handelen. Je intentie en focus zijn op hun sterkst wanneer je doelen overeenkomen met je meest fundamentele levenswaarden. Ben je in balans en hou je je bezig met levensdoelen die bij je passen, dan zorgt je brein voor endorfineshots die je een lekker gevoel geven en je aanmoedigen om door te gaan. Door de focus te leggen op wat je wil, zal jouw onderbewustzijn effectief mogelijkheden zoeken om dit te manifesteren.

‘Als je het zweverige en mystieke van die wet van aantrekkingskracht wegneemt, blijft er een waarheid over die wordt gestaafd door de meest recente ontdekkingen in de neurowetenschappen en evidence based gedragspsychologie.’ neurowetenschapper Tara Swart

Ik ben ervan overtuigd dat ons brein een krachtig instrument is dat wij kunnen inzetten om ons leven te sturen in de richting die we willen. Doe jij mee?

Hoe werkt de wet van aantrekkingskracht:

1. Weet wat je wil

Stel je doelen en zorg dat deze overeenkomen met je meest fundamentele levenswaarden.

2. Geloof dat alles mogelijk is

Denk in mogelijkheden in plaats van belemmeringen. Jouw potentieel is enorm! 

3. Geloof dat jij datgene wat je wil ook verdient

Wanneer jij stiekem overtuigd bent dat datgene wat je wenst niet voor jou weggelegd is, zal je dit onbewust ook uitstralen.

Het principe van de wet van aantrekkingskracht is gebaseerd op het aantrekken wat je uitstraalt. Zorg ervoor dat al jouw overtuigingen omtrent je doel(en) positief zijn. Wie denkt dat zijn wensen niet voor hem zijn weggelegd, denkt vanuit angst. Angst lokt allerlei negatieve reacties uit in ons brein.

4. Visualiseer je dromen en verlangens

Zelfs wanneer je niet in de wet van aantrekkingskracht gelooft, is visualiseren een krachtige tool omdat het neurale paden in je brein creëert, waardoor je (vanuit je onderbewustzijn) eerder mogelijkheden zal zien die je naar je doel leiden. Gebruik je verbeelding!

5. Blijf positief en denk positieve gedachten

Waarop je focust groeit.  

6. Gebruik positieve affirmaties

Formuleer je affirmaties altijd in de tegenwoordige tijd: ik heb, ik ben, ik verdien, ...

7. Wees dankbaar!

8. Aanvaard jezelf zoals je bent! Je bent uniek en helemaal goed zoals je bent.

 

Tips:

1. Wees dankbaar!

Hou een dankbaarheidsdagboek bij en noteer dagelijks minstens 5 dingen waarvoor jij dankbaar bent OF

als je het spelletjestype bent, speel dan eens dankbaarheidspingpong: noem om de beurt zo snel mogelijk iets op waarvoor je dankbaar bent (je kat, een vriend, zuurstof, kledij, muziek, ...) OF

Bedenk wie er in jouw leven een belangrijke positieve rol heeft gespeeld en schrijf deze persoon een brief waarin je uitlegt waarom. Je kan deze brief verzenden of bij voorkeur persoonlijk gaan voorlezen (dit laatste zou zo effectief zijn dat het goede gevoel drie maanden lang zou aanhouden).

2. Doe een goede daad. Goede dingen voor anderen doen, boost je geluksgevoel. 

3. Daag je negatieve gedachten uit!

Een ludieke manier om dat te doen is de zwaarte (de ernst) ervan af te nemen. Hoe? 

- Schrijf een negatieve gedachte of overtuiging op.

- Gebruik een stemvervormer (onderaan vind je een link naar een online stemvervormer) om het zinnetje in te spreken.

- Beluister jouw zin meermaals in meerdere rare stemmetjes.

- Na een aantal keer beluisteren, zal deze zin zijn ernst en daarmee ook zijn kracht verliezen. Lachen mag! 

Deze manier creëert in elk geval een zekere afstand van deze gedachte. 

4. Focus je op jouw kwaliteiten in plaats van op jouw tekortkomingen.

Online kun je een gratis test maken. Je krijgt dan een rapport van de top vijf van jouw sterke kanten, deugden, talenten. Klik op de link onderaan om naar de test te gaan. Alles waar je de focus op legt, groeit in belang. Dus het loont echt wel de moeite om bij je goede eigenschappen stil te staan.

5. Visualiseer

De kracht van visualisatie is gigantisch. Je brein maakt geen onderscheid tussen de werkelijkheid en een visualisatie. Dit is zo omdat de gedachten en beelden die je creëert tijdens een visualisatie, neurale paden creëren – je brein vertelt de neuronen dat je de actie echt aan het uitvoeren bent. Neurale paden zijn eigenlijk je gedragsgeheugen. Omdat deze paden worden gecreëerd, zal ons brein deze paden ook ‘kiezen’ wanneer we de actie (die we hebben gevisualiseerd) daadwerkelijk uitvoeren. 

Een oefening is het visualiseren van je ideale toekomstige ik. Het is hierbij belangrijk dat je een zeer gedetailleerd beeld hebt van wat je verwacht van je uitkomst-situatie. Betrek al je zintuigen in het beeld. Probeer er ook een positieve emotie aan te koppelen. Dit versterkt de ervaring nog.

OF

liever iets creatiefs? Maak een "future you" board (of vision board), waarbij je alles wat je gaat knippen en plakken. De bedoeling is om alles wat je wenst op het board te kleven (of tekenen). Hang het op een plek waar je regelmatig komt, zo zal ook deze visualisatie zijn weg naar je brein vinden en versterken.

6. Creëer een flow

Flow is een mentale toestand waarin een persoon volledig opgaat in de activiteit die hij of zij aan het uitvoeren is.

Hoe weet je dat je in een flow zit? 

- Iemand die in een flow zit heeft geen idee hoe laat het is en hoe lang hij of zij al bezig is met de activiteiten. De tijd lijkt voorbij te vliegen.

- In een flow ben je als het ware één met het moment; je gaat volledig op in de activiteit en vergeet jezelf.

- Iemand die in een flow zit heeft het gevoel dat hij of zij invloed heeft op wat er plaatsvindt en dat er niets mis kan gaan.

Hoe kan je flow creëren?

- Kies een taak dat je leuk vindt, waar je goed in bent en je tegelijkertijd uitdaagt. (bijvoorbeeld tekenen, schrijven, puzzelen, lopen,  ...)

7. Neem af en toe een mini-vakantie:

bijvoorbeeld door ergens te gaan wandelen, een ontspannend bad te nemen, favoriete tijdschrift lezen, voetmassage, een picknick, ... Het hoeven niet altijd grote dingen te zijn, als het je maar even uit de ratrace haalt. 

Gun jezelf deze maand elke dag 20 minuten tijd. Maak een lijst van ongeveer 15 activiteiten of ‘bestemmingen’ die je leuk vindt, die je energie geven of waar je blij van wordt. Kies elke ochtend jouw ‘bestemming’. Zet je zorgen even opzij en geniet van een korte ‘mini-vakantie’ tijdens de dag.

Het is een opgave om consequent tijd vrij te maken om met je persoonlijk welzijn bezig te zijn, zeker na een lange werkdag of een weekend vol verplichtingen. Voor de televisie neerploffen lijkt op zo'n moment veel leuker dan werken aan jezelf. Het is dus heel normaal om het "moeilijk" te vinden, maar oefening baart kunst. Na een tijd zal je de vruchten beginnen plukken van je moeite en dan ben je al een stuk makkelijker te motiveren.